Про ТСО України

ТОВАРИСТВО СПРИЯННЯ ОБОРОНІ УКРАЇНИ

Під цим прапором ось уже тридцять два роки впевнено крокує суспільно-патріотичне та спортивно-технічне об’єднання громадян, девізом якого є: «Ми виховуємо патріотів України!»
А витоки його — березень 1923 року, коли почало свою дільність Товариство друзів авіації та повітроплавання України. За його ініціативою трудящі України зібрали кошти на будівничтво декількох десятків літаків, що і послужило основою для вітчизняного літакобудівництва. Потім були Доброхім, Аерохім и, наостанок, добре відомий з історії та розповідей людей старшого покоління, Осоавіахім. Восени 1951 після декількох невдалих реорганізацій створено Добровільне Товариство Сприяння Армії, Авіації та Флоту (ДТСААФ).
Після того, як український парламент проголосив Україну незалежною демократичною державою, стало питання визначення подальшої долі республиканської організації ДТСААФ. 26 вересня 1991 року на 7 позачерговому з’ізді було прийнято рішення про перетворення її в Товариство Сприяння Оброні України. В прийнятому Статуті відмічалось, що, ТСО України є правонаступником ДТСААФ, всеукраїнською суспільною організацією. У відповідності з Законом України «Про об’єднання громадян» ТСО України зареєстровано 10 жовтня 1991 года Міністерством юстиції, як Всеукраїнська суспільна оборонно-патріотична организація громадян. Її метою є – сприяння обороні та підготовка члкнів Товариства до праці та захисту Вітчизни, а основними задачами та напрямками діяльності встановлено:
— подання та захист законних інтересів Товариства в органах державної влади та сіспільних організаціях;
— патріотичне виховання членів Товариства, пропаганда серед населення Конституції і Законів України про захист Вітчизни;
— підготовка призовників за воєнно-технічними спеціальностями;
— участь в освітній діятельності та підготовці для економіки країни кадрів масових технічних професій у відповідності з законодавством України;
— розвиток технічних та прикладних видів спорту, а також службового собаківництва з усіма видами кінологічної діяльності.

На теренах нашої країни активно працюють 13026 первинних організацій, які об’єднують майже 2 мільйони українців, 8685 штатних працівників очолюють оборонні організації, працюють на підприємствах і у закладах Товариства. Це люди, які закохані в свою роботу, справжні патріоти країни. Більшість з них добре знають воєнну службу, є майстрами свого діла. 75% керівників учбових закладів, викладачів та майстрів виробничого навчання отримали повну вищу освіту, більшість з них має досівд по спеціальності більш, ніж 10 років. Товариство Сприяння Оборони України на сьогодні є  своєрідним Центром професіональної освіти – отримали ліцензії та плідно працюють 608 освітніх закладів, в тому числі 156 автотехнічних шкіл, 439 спортивно-технічних клубів. При цьому, всі вони, в більшості, створювались в свій час для підготовки водіїв та інших спеціалістів з числа призовників. З року в рік, за рахунок самих організацій постійно оновлюються як автомобільний парк, так і учбове обладнання, класи та лабораторії. Більше 5 років учбові автомобілі у нас не експлуатуються. Лише за останні п’ять років придбано 1391 сучасний автомобіль. Педагогічні кадри постійно підвищують професійну майстерність в учбово-методичних центрах при обласних комітетах Товариства, а керівники кожні 5 років проходят переатестацію в Дарницькому учбовому центрі Центрального Комітету ТСОУ. Ось чому автошколи Товариства випускають справжніх водіїв, які впевнено почувають себе на загружених вулицях сучасних міст.
За роки незалежності України учбові заклади підготували для потреб ЗСУ та інших військових формувань біля  500 тисяч спеціалістів різних воєнних напрямків, більшість з них позитивно  зарекомендували себе під час служби.